HomeCategoryPerú

https://usercontent.one/wp/www.viajar-contigo.com/wp-content/uploads/2021/05/Viajar-Contigo-Logo-Email.png

Ollantaytambo (Quechua: Ullantaytampu) is een plaats en archeologische site in de provincie Urubamba in Peru. Het is een oude ruïnestad van de Inca’s en vormt onderdeel van de de Heilige vallei van de Inca’s. De site ligt 72 km ten noordwesten van de stad Cuzco, aan de oevers van de Urubambarivier. Het ligt op een hoogte van 2.792 m boven de zeespiegel.

Tijdens het Incarijk was Ollantaytambo het koninklijk landgoed van de heerser Pachacuti, die de regio veroverde, de stad bouwde samen met een ceremonieel centrum. Ten tijde van de Spaanse verovering van Peru, was het de uitvalsbasis van de Incakeizer Manco Inca Yupanqui van waaruit de weerstand van de Inca’s werd gestuurd.

https://usercontent.one/wp/www.viajar-contigo.com/wp-content/uploads/2021/05/Viajar-Contigo-Logo-Email.png

Tacna (officieel: San Pedro de Tacna) is een stad in de gelijknamige provincia in de gelijknamige regio van Peru. De stad ligt maar 35 kilometer van de grens met Chili, in de Atacama-woestijn. Tacna ligt op 552 meter hoogte en aan de rivier Caplina. In 2015 waren er 293.000 inwoners.

Tacna werd in 1572 opgericht door Spaanse kolonisten. Het was de hoofdstad van de kortstondige Confederatie van Peru en Bolivia (1836-38). Tegenwoordig is Tacna een economisch centrum voor de gehele regio.

https://usercontent.one/wp/www.viajar-contigo.com/wp-content/uploads/2021/05/Viajar-Contigo-Logo-Email.png

Pisco is een stad in de gelijknamige provincia, in van de Ica-regio van Peru. De stad ligt op ongeveer 250 kilometer ten zuidwesten van Lima, op een hoogte van 8,5 meter boven zeeniveau. De stad heeft 105.000 inwoners (2015)

Burgemeester: Juan Enrique Mendoza Uribe (2019-2022)

De stad ligt bij het schiereiland Paracas en de Islas Ballestas. Deze laatste worden ook wel de Peruaanse Galápagos (Galápagoseilanden) of de Galápagos van de armen genoemd, vanwege de uitbundige aanwezigheid van zeezoogdieren en zeevogels. Vlak bij de stad ligt Tambo colorado, een van de best bewaarde ruïnecomplexen van de kuststreek.

Pisco kwam tot bloei vanwege de nabijgelegen wijngaarden, en leende zijn naam aan de pisco, de nationale brandewijn van Peru. De stad was korte tijd hoofdstad van Peru, voordat de Spanjaarden besloten om die functie aan Lima te doen toekomen. Deze status had de stad te danken aan zijn toegangswegen tot de Andes.

Een zware aardbeving met een weinig voorkomende kracht van 7.9 op de schaal van Richter richtte op 15 augustus 2007 aanzienlijke schade aan in de stad en had honderden doden en duizenden gewonden tot gevolg.

https://usercontent.one/wp/www.viajar-contigo.com/wp-content/uploads/2021/05/Viajar-Contigo-Logo-Email.png

Nazca is een stad en een systeem van valleien aan de zuidkust van Peru. Het is ook de naam van de grootste bestaande stad in de provincie Nazca. De naam is afgeleid van de Nazca-cultuur, die bloeide in het gebied tussen 100 voor Christus en 800 na Christus.

https://usercontent.one/wp/www.viajar-contigo.com/wp-content/uploads/2021/05/Viajar-Contigo-Logo-Email.png

Ica is een stad in het zuiden van Peru, 200 kilometer ten zuidzuidwesten van de hoofdstad Lima. De stad heeft 244.000 inwoners en ligt in de gelijknamige provincia en de gelijknamige regio van Peru. De stad werd in 1563 gesticht door Gerónimo Luis de Cabrera. Ze heette toen nog Villa de Valverde.

De streek rond Ica wordt gekenmerkt door haar druiventeelt. Bekende producten zijn dan ook de traditionele Peruaanse drank Pisco en wijn. Toeristische attracties zijn onder meer enkele wijngaarden, een 18e-eeuwse kathedraal en het regionaal museum Maria Reiche. Dat stelt onder andere gebruiksvoorwerpen en schedels tentoon uit de Nazca-, Inca– en Paracascultuur. Enkele mummies bewijzen het gebruik van trepanaties voor de koloniale tijd. Daarnaast herbergt het museum een enorme collectie aan prehistorische gegraveerde stenen en potten en meubels, schilderijen en gebruiksvoorwerpen uit de post-koloniale tijd.

Daar de regio erg neerslagarm is, en omringd is door woestijn, kan wijn alleen verbouwd worden door middel van irrigatie. De eerste irrigatiekanalen stammen uit de Incaperiode en zijn meer dan 500 jaar oud.

In de buurt van de stad Ica werden stenen gevonden met merkwaardige, ingegraveerde voorstellingen. Deze stenen worden ook wel de stenen van Ica genoemd.

https://usercontent.one/wp/www.viajar-contigo.com/wp-content/uploads/2021/05/Viajar-Contigo-Logo-Email.png

Prehistorie

De eerste inwoners van Zuid-Amerika vestigden zich in Perú. Van deze gemeenschappen zijn sporen gevonden die dateren van voor 15000 v.Chr. Op 25km ten noorden van Ayacucho-stad, in de grotten van Pikimachay, zijn overblijfselen gevonden van primitieve nederzettingen van ongeveer 12.000 jaar oud. Opgravingen brachten stenen werktuigen en botten van uitgestorven dieren uit het paleolithicum aan het licht.

Precolumbiaanse culturen

Deze kleine gemeenschappen die oorspronkelijke leefden van jacht en visvangst, ontwikkelden zich tot grote beschavingen. Zo vestigde zich in de 6e eeuw de Wari-cultuur (of Huari-cultuur) in Perú, waarvan de hoofdstad zich op 22km van Ayacucho-stad bevond. De Wari was een krachtig militair volk dat als eerste in Perú zijn rijk uitbreidde en zijn eigen cultuur opdrong aan de overwonnen culturen. Ayacucho herbergt enkele herinneringen aan deze oude cultuur:

Kolonisatie

In 1532 veroverde Francisco Pizarro het – op dat moment erg verzwakte – Incarijk en Perú werd de Spaanse uitvalbasis voor Zuid-Amerika. In die periode (1540) werd door Pizarro officieel de stad San juan de la Victoria gesticht, het huidige Ayacucho. Door haar strategische ligging zorgde de stad er voor dat bestuursleden en mijnwerkers zich hier gingen vestigen. Met die verworven rijkdom werden de prachtige kerken, missieposten en kloosters gebouwd.

Ayacucho-stad is bekend voor zijn prachtige koloniale centrum en de koloniale huizen. De vele kerken die in de kolonisatie gebouwd werden, hebben vandaag als resultaat dat Ayacucho ook wel ‘Hoofdstad van de kerken’ genoemd wordt.

https://usercontent.one/wp/www.viajar-contigo.com/wp-content/uploads/2021/05/Viajar-Contigo-Logo-Email.png

Voordat de stad in de 16e eeuw door de Spaanse conquistadores werd veroverd, was het de hoofdstad en het culturele en religieuze centrum van het Rijk van de IncaTawantinsuyu (“Het land van de vier kwartieren”). De Inca’s gaven de stad de vorm van een poema en ze bouwden vele tempels zoals die voor de zonnegod Inti en de maangodin Quilla. Behalve de hoofdstad was Cuzco voor de Inca’s namelijk ook een heilige stad. Zij meenden dat dit de plek was waarvan de zoon van de zon (Manco Cápac) en de dochter van de maan (Mama Ocllo) na een lange zoektocht vanaf het Titicacameer (waar zij door zon en maan op de wereld waren gezet) besloten dat het vruchtbaar genoeg was om er te blijven en waar vervolgens het Rijk van de Inca geboren werd. Vanuit de steden in de omgeving kwamen er dan ook vele mensen op bedevaart. Bijgevolg had de stad een goed ontwikkeld systeem van persoonsregistratie, die het mogelijk maakte voldoende voedsel in voorraad te houden voor de bewoners en de bezoekers.

De oude stad was verdeeld in een (h)urin (beneden) en hanan (boven) gedeelte en elk gedeelte was in tweeën verdeeld. Samen vormden ze de vier ‘kwartieren’: Chinchasyu (NW), Antisuyu (NO), Kuntisuyu (ZW) en Quilasuyu (ZO). Een weg leidde van elk kwartier naar het corresponderende kwartier van het rijk.

Tahuantisuyu was een sterk rijk, maar raakte aan het begin van de 16e eeuw door twisten verdeeld. De oorzaak daarvan was dat het rijk sinds 1471 onder het leiderschap van Túpac Inca Yupanqui sterk was gegroeid. Aan het einde van zijn heerschappij omvatte Tahuantisuyu een gebied dat lag tussen Quito in Ecuador en Santiago in Chili. Zijn opvolger Huayna Capac verlegde het bestuurlijke centrum vervolgens naar Quito, waardoor Cuzco in politiek opzicht inboette aan belang. Kort voor zijn dood verdeelde Huayna Cápac het rijk tussen zijn zoons Atahualpa en Huáscar. Het Noordelijke deel ging naar Atahualpa, terwijl Huáscar het Zuiden ontving. Huáscar maakte Cuzco weer tot hoofdstad van zijn deel van het gebied. Wat volgde waren jaren van burgeroorlog tussen het Noorden en het Zuiden. In 1532 werd Huáscar door de Noordelijke troepen gevangengenomen, waardoor Atahualpa leider van het hele Incarijk werd.

https://usercontent.one/wp/www.viajar-contigo.com/wp-content/uploads/2021/05/Viajar-Contigo-Logo-Email.png

De stad werd door Francisco Pizarro, de veroveraar van Peru, gesticht in 1534 en genoemd naar zijn geboorteplaats in Spanje. Vijf kilometer van Trujillo bevinden zich de ruïnes van Chan Chan, de vroegere hoofdstad het Chimú-rijk. Ten noorden van de stad, in de vallei van de Chicama, zijn reliëftekeningen gevonden in het complex El Brujo uit de Mochica- of Moche-cultuur. Ook uit de Moche-cultuur afkomstig zijn de zonne- en maantempels Huaca del Sol en Huaca de la Luna, die op 5 kilometer van de stad liggen.

In Trujillo is een grote visverwerkende industrie. De meeste bewoners van Trujillo zijn indianen. Er is een archeologisch museum met aardewerk van Chimúcultuur en Mochicacultuur. Gebouwen uit de koloniale tijd zijn bijvoorbeeld de kathedraal (uit 1666, herbouwd in de 18de eeuw).

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.